Протестите са заради забавени заплати от декември 2013 г. на приблизително 1800 души. Вече четвърти ден продължава гладната стачка на Петър Стоянов - работник и член на КНСБ от клона на дружеството "Среден Дунав" в Плевен.

От днес в гладна стачка е и Цветан Нинов - служител на ремонтна база към дружеството в Плевен.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е поел ангажимент заплатите на служителите да бъдат изплатени до края на месеца. Това той е казал на среща със служители от структурите на МЗХ в Кърджали, съобщиха от министерството.

Заплатите на служителите не са плащани за последните 3 месеца, потвърди министърът. Само за месец те възлизали на повече от 1,6 млн. лв.

По думите на Греков държавата има изключително положително отношение към дейността на "Напоителни системи" ЕАД.

"Там работят големи професионалисти", е казал още министърът и еапелирал към служителите да проявят още малко търпение.

Законова промяна предвижда дружеството да бъде ангажирано с изпълнението на държавни функции, свързани с отводняване, като ще му бъдат преведени около 15 млн.лв., каза Греков пред журналисти в Кърджали.

Той обясни, че промените вече са приети от парламента, като се чака само указ от президента.

Министърът допълни, че "Напоителни системи" са в тежко финансово положение и това "само това, което трябва да се разплати" възлиза на 24 млн. лв. Големи задължения имало и към НАП.

По думите на Греков от 2011 г. дружеството не е получавало нито лев от държавата, въпреки, че съвестно си е изпълнявало задълженията.