Решението за премахването на паметника било взето на заседание на членовете на Постоянната комисия по култура и вероизповедание към Общински съвет - Плевен преди дни,съобщи briagnews.bg. Мотивът е, че монументът е незаконен, с ниска художествена стойност и не пресъздава истинския образ на певеца. Специална комисия ще реши какъв точно ще е символът, който ще бъде поставен в родния град на големия творец.

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков припомни, че паметникът е незаконен, тъй като видът му не е одобрен от архитектурен съвет и без решение на Общинския съвет.
Това съобщиха от БСП в Плевен, цитирани от "Фокус". Естетическите качества на паметника и при монтирането му са обект на критики и от специалисти, и от обществеността на града.

Емил Димитров-син смята, че предишната местна управа не се е допитала до него и до представители на фондацията за вида на паметника и за мястото, на което е поставен. Надявам се да има широка дискусия и да се избере най-подходящият барелеф, каза още наследникът на големия творец. Той изрази и личната си надежда плевенчанин да е автор на новия паметник.

Според него конкурсът на името на Емил Димитров трябва да се превърне в сериозно международно събитие, организирано от един и същ екип. Според Емил Димитров е крайно време в страната ни да се приеме решение за задължителен процент българска музика, която да звучи от родния ефир.