Тези идеи предложи пред Дарик радио министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

На въпрос колко стълба ще има демонополизираното здравеопазване, Атанасова отговори, че трябва да има един задължителен стълб, където ще бъде основният пакет, един задължителен допълнителен, и също така трябва да има надграждане на медицинските услуги.

Атанасова ще иска 6% здравна осигуровка да остане в НЗОК, а други 2% човек да си избира в кой фонд да даде. Това е една от идеите, потвърди Атанасова. За здравната вноска тя каза, че няма да се увеличава до края на мандата на това правителство.

"Смятам, че всеки трябва да си плаща здравната осигуровка сам", каза здравният министър. Попитана да се влиза ли в затвора за неплатена здравна вноска, Атанасова отговори, че това не е добрата мярка.

"Сега има промени в Закона за здравното осигуряване, където има административни санкции и дори те не работят. Когато един гражданин не заплаща задълженията си съгласно закона, той трябва да е лишен от много видове права, така че да бъде накаран да заплаща своята здравна осигуровка. Например, от редица административни услуги може да бъде лишен. Аз имах идея, която преди година и малко бях обявила точно когато се издаваха новите лични документи, да не бъдат издавани лични документи на лица, които не са си платили здравната си осигуровка. Ще възобновя този дебат", заяви Атанасова.
Тя посочи, че всички дейности, които се заплащат от НЗОК, трябва да се заплащат и средствата да се харчат за здравноосигурени пациенти.

За това дали има вече решение кой ще оглави НЗОК, Атанасова каза, че няма още решение за това кой ще оглави касата.

"Аз съм предложила няколко имена, които се обсъждат в момента", добави Десислава Атанасова. За това, че тя не иска да се заплаща изборът на екип, Атанасова каза, че когато един гражданин е здравноосигурен и когато си плаща процент здравна вноска, за всичко останало той следва да не заплаща допълнително. 

За личната електронна здравна карта здравният министър каза, че електронните услуги са приоритет на цялото правителство - електронно правителство, електронни услуги, електронна здравна карта.

За спешната помощ, Атанасова каза, че много ще се повишат разходите на лечебните заведения, ако в една линейка има само хора, които оказват първична спешна помощ и всеки пациент посещава лечебно заведение.

"Тези, които нямат нужда от спешна помощ, да потърсят личния си лекар. Въпросът с идеята на Столична община я подкрепям в частта да има райониране на спешната помощ в София, защото има няколко проблема. Единият е за бързия достъп на линейката до адреса – времето на достъп. Тук трябва да има райониране на спешната помощ, да има още поне един или два центъра, откъдето ще тръгват линейките. Другите проблеми са липсата на адекватно заплащане на хората, работещи в Спешна помощ. Е ли възможно един работещ в спешна помощ да работи за 50 стотинки на час – нощно дежурство, мисля, че не е редно", каза Атанасова.

По отношение на профилактичните прегледи, здравният министър заяви, че лекарите ще бъдат глобявани ако са отчели извършена профилактична дейност за пациент, без да му е направен профилактичен преглед. За цените на лекарствата Атанасова каза, че има други идеи за лекарствата и не е нужно да пада ДДС на лекарствата. "Ще предложа да бъдат повече държавите, с които ще се реферира България за цените на лекарствата, дори ще предложа да са всички 26 държави в ЕС. Предлагам също и да се намалят процентите на търговци на едро и дребно, но да запазим ставката на ДДС", обясни Атанасова.

Тази седмица ще поискам срещи с всички парламентарни групи, ще чуя предложенията на всички. Например подкрепям идеята на Синята коалиция за това производителите да не могат да бъдат и дистрибутори на лекарства. Редно е да се разбере защо има огромно повишение на цените на лекарствата – дали някой умишлено е забавил наредбите. Наредбите ги издава министърът на здравеопазването. Оказва се, че още 2010 г. законодателят е решил, че НЗОК може да договаря отстъпки за лекарствата, но в наредбата пише, че това е само за 100% реимбурсираните, които са сами в група. Промяната трябва да бъде направена, заяви още Атанасова.