Повод са жалби на граждани, свързани с разпоредбите на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, приета от Министерския съвет.

Таванът за избора на екип от 900 лв. бе въведен от Министерство на здравеопазването в края на май т.г. Плащането му възникна с идеята да се спре даването на пари "под масата" на лекарите.

"Според Закона за здравето всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ. Задължителното здравно осигуряване гарантира свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с Районна здравноосигурителна каса", обяснява Пенчев.

В чл. 86, ал. 2 от Закона за здравето е указано на какво има право пациентът при хоспитализация и в текста не е посочен избор на лекар или екип, пише още в писмото.
Заплащането за оказаната медицинска помощ се извършва от Здравната каса на предоставилия я изпълнител.

Константин Пенчев препоръчва на премиера да предприеме необходимите действия в рамките на правомощията му, за да бъде съобразена наредбата с реда и с условията за достъп до медицинска помощ, предвидени в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване, както и с Конституцията.