До този момент цената за избор на екип или лекар зависеше от стойността на клиничната пътека, като таванът беше 950 лева, съобщиха от Министерство на здравеопазването, цитирани от БНР и Дарик радио.

С промените, за всяка една клинична пътека болниците ще могат да определят тарифа за услугата - 900 лева.

Според информация на в. "Труд" инициатори на промените са директори на АГ болници, тъй като от средата на януари т.г., за възможността да си изберат лекар родилките плащат 350 лева, което е 75 процента от стойността на клиничната пътека за раждане.
Според гинеколозите заради връзката с цената на клиничната пътека, част от сумите за избор на екип започнали да се броят под масата, вместо да минават през касата на родилните домове и да увеличават приходите им. От което печелел целият персонал. Исканията си АГ специалистите аргументират още с факта, че те отговарят за 2 живота - на майката и бебето.

“Нашата загуба, откакто са в сила правилата за избор на екип, е за около 300 000 лв.”, заяви директорът на АГ "Шейново" д-р Иван Костов. В същото положение били и колегите му от “Майчин дом” и Първа АГ болница “Св. София” (бившата “Тина Киркова”).

Запитан какви са гаранциите, че въпреки вдигането на тавана на 900 лв., гинеколозите нямат да искат повече пари, министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който също е акушер-гинеколог, заяви: "Разчитаме на директорите на болниците и на шефовете на АГ клиниките, които ще държим пряко отговорни”.