Съдът призна Добрев за виновен в това, че не е изпълнил задълженията си, съгласно Търговския закон и устава на дружеството. През 1999 и 2000 г. той не е положил достатъчно грижи за имуществото на "Софийски имоти" и го е ощетил с над 340 000 лева, съгласявайки се с по-ниска оценка на три имота, собственост на дружеството, предаде БГНЕС.
Съдът го оправда по обвинения за сключване на неизгодни сделки с акции, но Добрев получи и 7-годишна забрана да заема обществени длъжности, свързани със стопанско управление.

Останалите девет подсъдими – бивши членове на съвета на директорите, бяха обявени за невинни. Симеон Симеонов, Мария Бакарджиева, Петър Савов, Радост Патова, Вергин Стоянов, Асен Дюлгеров, Димитър Василев, Васил Василев и Румяна Стоева бяха обвинени в това, че не са упражнили контрол върху дружеството и за безстопанственост.

Седем процеса, които в момента са в съдебна фаза, правят мегаделото "Софийски имоти". Това е първото, по което бе произнесена присъда. През декември 2008 г. прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Тошко Добрев и другите членове на ръководството на компанията за петнайсет сделки за магазини, незастроени терени и един апартамент. Обвинението беше за едва 1% от разследваните злоупотреби с имоти на обща стойност над 2 млн лв.

След края на съдебното заседание Тошко Добрев заяви пред журналисти, че е изненадан от присъдата. Той заяви, че тя ще падне на следващата съдебна инстанция, която "ще се придържа към правото, а не към политическата ситуация". Според него всичко, което се случва по делата "Софийски имоти", няма нищо общо с правото, цитира го БТА. Той изтъкна, че при един и същи характер на обвинение, по някои от тях е виновен, а по други – не, а и в трите случая става въпрос за оценки на вещи лица, които са изготвяли експертизи по делото.

Според него - останалите подсъдими от борда на директорите са в залата, за да може това дело да стане масовка и да бъде знаково, съобщи "Фокус". По думите на Добрев присъдата му се дължи на предстоящия доклад на Европейската комисия, който трябва да излезе пред февруари. Той обаче очаква след това напрежението да падне и за останалите дела.
"Тези дела са свързани с прогрес в кариерата на много магистрати, които са се издигнали след гледането им, като например трима прокурори", добави бившият шеф на "Софийски имоти".

Прокурорът отказа коментар с мотивите, че това не е окончателното решение и че предстои разглеждане на следваща инстанция. „Делото е под специален надзор и трябва да се консултирам с колегите, след това ще има окончателно решение дали прокуратурата ще обжалва и т.н”, заяви само той.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.