Това обяви днес руският президент Владимир Путин и отрече Тръмп да е издал тайни на Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин изрази мнение, че в САЩ се развива политическа шизофрения. Така той коментира съобщенията в американски медии, че Тръмп бил издал тайни на Лавров при срещата им в Белия дом миналата седмица.

"Вашингтон пост" писа, че американският президент е споделил строго секретна информация с руския министър на външните работи Сергей Лавров и посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, които прие миналата сряда.

Съобщение на американската телевизия Ей Би Си, цитирано от БТА, даде хляб за нови коментари днес по темата: животът на шпионин, внедрен от Израел в "Ислямска държава", е бил застрашен, след като Доналд Тръмп разкрил секретна информация пред руски дипломати. Шпионинът предоставил информация за заговор на ИДИЛ да свали пътнически самолет, пътуващ за САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп.

Путин говори на пресконференция в Сочи след разговорите си с гостуващия в руския черноморски курорт италиански премиер Паоло Джентилони. Продължавайки в същия ироничен стил, руският президент каза, че днес е беседвал с външния министър по тази тема.

"Ще трябва да му наложа порицание, защото той не ни каза какви са тези тайни - нито на мен, нито на представители на руските спецслужби", се пошегува Путин.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че сензационната новина, че американският президент е предал на руския външен министър секретна информация е фалшива. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък окачестви публикациите в американски медии като "пълна глупост".

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън вече каза, че Доналд Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

"По време на този разговор бяха обсъдени конкретни заплахи, но не бяха обсъждани източници, методи или военни операции", уточни държавният секретар на САЩ.

Руският президент днес посочи, че страната му е готова да предостави в Сената и в Камарата на представителите на САЩ стенограма от разговора между Лавров и Тръмп, ако американската администрация няма нищо против.

Путин каза още, че американските политици, които според него разпалват "антируски настроения", са или "глупави", или "опасни и безскрупулни". По думите му те "вредят на собствената си страна", отбелязва Асошиейтед прес.

Руският президент заяви, че първоначално Москва сметнала за "забавни" дебатите за руска намеса в американската политика, но сега е "разтревожена, защото е трудно човек да си представи какво могат да измислят по-нататък хората, които раждат подобни безсмислици".

Попитан какво мисли за президентството на Тръмп, Путин каза, че американският народ трябва да прецени това. Руският президент обаче изтъкна, че представянето на Тръмп може да бъде оценено "само когато му бъде позволено да работи на пълен капацитет" - намек, че някой възпрепятства дейността на американския му колега.