Районният съд във Варна задържа под стража двама мъже, обвинени, че са разпространявали порнографски материали с деца, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Обвиняемите са на 48 и 39 години. В условията на продължаващо престъпление те са споделяли в интернет порнографските материали.

От събраните до този етап данни по случая може да се направи обосновано предположение, че двамата са съпричастни с престъплението, за което са обвинени. Двамата са с чисто съдебно минало, но всеки от тях е направил опит на изтрие посещаваните сайтове и изтеглени файлове. Съдът счита, че заради тежестта на извършеното и интензитета на престъпната дейност - споделяне на над 20 000 хиляди порнографски файла, включително съдържащи сексуални извращения с малки деца на възраст от две до 10 години, обвиняемите трябва да бъдат задържани под стража.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Миналия петък Прокуратурата, Националната следствена служба и ГДБОП преведе мащабна акция, при която бяха ударени разпространители на порнографски материали в няколко града в страната. Общо 13 души бяха задържани с висок социален статус, петима от тях са от София, останалите от други градове в страната, включително и Варна.