Деянието е изключително тежко и морално укоримо, но предвид наказуемостта, която е ниска за такъв тип престъпления, Софийска районна прокуратура ще направи всичко възможно тези хора да получат максимален размер на наказанието. Това заяви пред журналисти прокурор Иво Боев от Софийска районна прокуратура, коментирайки мерките за неотклонение, които днес дежурен състав на Софийския районен съд наложи на част от задържаните за разпространение на порнографски материали с непълнолетни лица.

"В Софийска районна прокуратура се водят пет досъдебни производства. Разследват се от Национална следствена служба. Пет са лицата, привлечени по това престъпление по чл. 159 ал. 4 от Наказателния кодекс - разпространение на порнографски материали с ненавършили 18-годишна възраст лица. Поискани са четири мерки за неотклонение "задържане под стража". Двама вече са задържани, изчакваме съдът да постанови своето решение и за други две лица. Едно лице е с мярка за неотклонение "подписка", уточни прокурор Боев.

"За краткото време на разследването са извършени претърсвания и изземвания на адресите на лицата. Иззета е страшно много компютърна техника, мобилни телефони, харддискове. В част от тези устройства са намерени материали с порнографско съдържание на малки деца. На базата на тези материали се формира и обоснованото предположение за авторство на деянието", допълни още той.

Обвиняемите, чието мерки за неотклонение разглежда Софийския районен съд в неделя, са задържани в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе на 18 ноември в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" на МВР.

По-рано през деня съдът в Елин Пелин също остави в ареста за постоянно двама от обвиняемите, които са от Нови хан.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.