Софийският районен съд задържа под стража О.С., обвинен в разпространяване на порнографски материали с деца, съобщиха от прокуратурата.

О.С. беше задържан в София в петък в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст, която се проведе с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" на МВР в София, Варна, Стара Загора, Хасково и други населени места в страната.

По време на акцията в столицата бяха задържани и Л.А., И.М., Б.Н. и С.З.  Те са обвинени за разпространението на порнографски материали с деца. Софийският районен съд ги остави вчера в ареста. Някои от тях казаха пред съда, че не са знаели какви клипове свалят. Други, включително и IT-специалист, посочиха, че не знаят, че като се абонират за торент канал, стават и разпространители на педофилското съдържание.

О.С. е обвинен, за това, че времето от 20 октомври до 18 ноември в София е разпространил чрез програма в интернет до неустановен брой интернет потребители порнографски материали - снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

На 18 ноември по случая беше образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159, ал. 4 във вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е експертиза и са разпитани свидетели. Установени са множество файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открита е и "мярката за неотклонение", определена спрямо О.С., която подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

По повод задържаните при акцията в петък в страната прокуратурата е предоставила пред съда компютърни експертизи, според които от иззетите от домовете на обвиняемите компютри и флашки има над 700 - 800 клипа със сексуално насилие с деца.

Това са тежки престъпления и не бива да се подценява, въпреки че видеоклиповете не са направени от конкретните заподозрени. Максималната санкция за притежаване и разпространение на материали с детска порнография у нас е лишаване от свобода за до шест години, коментира тази сутрин експертът по сигурност и бивш шеф на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.