Нов случай на замърсяване на морската вода във Варна от днес - този път на един от градските плажове, до Шокъровия канал. Варненци подадоха няколко сигнала и до контролните органи и до БНТ.

Екип на националната телевизия провери има ли още следи от замърсяването и реагираха ли от инспекцията по околно среда.

Шокъровият канал е един от основните източници на замърсяване. Той събира не само дъждовната вода от целия район, а и постоянно е пълен с разнообразни незаконно изхвърлени боклуци.

Тази сутрин хора сигнализираха, че водата е много по-мръсна от обичайното, а миризмата е на мръсен канал. Те изпратиха и клипчета на това, което се директно се влива в морето, а оттам течението го отнася към плажовете на юг от Шокъровия канал.

Час по-късно картината и миризмата са същите, мръсната вода е стигнала до най-близката буна и е с ясно очертани граници. Хора на плажа обаче не липсват. Това семейство идва поне три пъти седмично тук.

"Днес ни прави впечатление, че не е добра водата. Днес специално е много лоша водата, даже един плъх плуваше, видяхме го и изскочихме веднага. Но дали е замърсена или просто от някакво вълнение или течение е?", казаха жители на Варна.

От регионалната екоинспекция съобщиха, че веднага след сигнала техни експерти, заедно с представители на Басейнова дирекция, са проверили трите дерета, които се вливат в Шокъровия канал и не са открили видими източници на замърсяване.

Ако до края на ден бъде намерен замърсител, данните ще бъдат пратени до Община Варна, която отговаря за поддържането на Шокъровия канал. Ще бъде уведомена и Регионалната здравна инспекция, която контролира чистотата на морската вода, за да бъдат взети проби.