ГЕРБ - Варна иска районната прокуратура в града да извърши проверка дали има нарушения от длъжностни лица от Община Варна по дело, което кметството води с частна строителна компания, съобщи днес на пресконференция областният председател на партията Иван Портних, цитиран от БТА.

Той уточни, че казусът е оформен още през 2007 година, когато общината сключва договор с фирмата. Кметството предоставя терен за построяване на жилищна сграда. Срещу това фирмата би следвало да даде апартаменти с обща площ около 900 квадратни метра.

Тъй като компанията не изпълнява договора, общината завежда дело, поясни Портних.

По думите му на 10 ноември 2023 г. Варненският окръжен съд се произнася с решение, но не в полза на общината и удобно никой не го обжалва, подчерта областният председател на ГЕРБ.

Със сигнала до прокуратурата искаме да бъде направена проверка дали е налице нарушение от длъжностни лица от общината с цел да се набави имотна облага в полза на частно дружество, посочи Портних.

Според него държавното обвинение трябва да изясни дали е реализиран контрол на длъжностните лица от преките им ръководители, както и след като срокът за обжалване е пропуснат, завела ли е общината иск за неоснователно обогатяване срещу фирмата.