10-годишното управление на Варна от Иван Портних е на път да приключи, сочат последните данни от социологическите проучвания, повечето от които вече са отчели 100% от паралелните си преброявания. Представителят на ГЕРБ беше кмет на общината от 2013 г. 

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан" Благомир Коцев (ПП-ДБ) води в балотажа във Варна с 52,3%. Иван Портних (ГЕРБ) е подкрепен от 41,7% от гласовете. Данните бяха представени в ефира на Нова Нюз. 

С "Не подкрепям никого" са гласували 6% от избирателите в морския град.

При 100% извадка от паралелното преброяване Благомир Коцев от "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 52,2% от гласовете във Варна, а Иван Портних от ГЕРБ-СДС има 42%, показват данните от Изследователски център "Тренд". Данните бяха представени в ефира на Нова телевизия.

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на социологическата агенция "Маркет линкс": 

  • Благомир Коцев от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" печели 53,4%.

Снимка: БТА

  • Иван Портних от партия ГЕРБ е с 40,3%.

В трите варненски района, където днес също се проведоха балотажи, активността е приблизително същата, допълни Жеков. В "Одесос" са гласували 32,5 на сто от избирателите, в "Приморски" - 33,5 на сто, а в "Младост" - 28 процента.

Жеков допълни, че през днешния ден ОИК е получила разрешение да бъдат отстранени близо 15 машини и в тези секции да се премине към гласуване само с хартиени бюлетини. По думите му това са били и основните сигнали и жалби по време на балотажа. Много от машините даваха грешки по няколко пъти и бяха положени огромни усилия, за да останат в работен режим, обясни Жеков.