В добро състоянието е 47-годишният мъж с коронавирус, който беше настанен в Инфекциозна болница във Варна в събота, съобщи директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ д-р Янка Драганова, предаде Moreto.net.

По думите й са взети всички мерки срещу лицата, с които пациентът е контактувал. Това са 21 души, както и медицински персонал, които са под домашна карантина.

Д-р Драганова посочи, че за момента не се очакват нови проби за коронавирус във Варна.

Вчера беше потвърдена и втората проба на 47-годишния мъж за коронавирус, който е настанен в Инфекциозна болница към УМБАЛ "Света Марина" във Варна. В разгара на епидемията той отишъл със самолет от Варна до Бергамо, Италия, след което отпътувал до Барселона на сватба. След Барселона се върнал със самолет до София, а оттам хванал влака за Варна. След като се е прибрал в събота, веднага се е явил в болница, защото се почувствал зле.

С този първи официално потвърден случай на вируса в града, Варна въведе допълнителни кризисни мерки. На всички автогари и жп гарата ще бъдат разположени медицински екипи от РЗИ, които ще "филтрират" пристигащите в морския град. Такива поне от две седмици работят на летището във Варна. Затягат се мерките в хранителните магазини, които трябва да не допускат струпвания на хора. Подобни са инструкциите и за пазарите на открито. Областният кризисен щаб прекратява живите си заседания и ще се събира само виртуално.