Той участват в юбилейната лагерна смяна "Космосът и ние", посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в космоса, която се провежда в комплекса от 1 до 14 август.

Йосиф Викторович Давидов е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети.

Пред журналисти днес той разказа, че с Юрий Гагарин са се запознали много млади в института, но истински се опознали в Центъра за подготовка на космонавти. Там Давидов попаднал благодарение на препоръката на неговия приятел Владимир Комаров, който по-късно загива при изпитанията на кораба „Съюз 1“.

По думите на Давидов Юрий Гагарин е бил много човечен и доброжелателен мъж, широко скроен и толерантен.

"Той беше изключително човечен и добър човек. Човек с голяма душа, отворен към света. Благодарение на тази своя откритост светът обикна Гагарин“, каза Йосиф Давидов, цитиран от БГНЕС.

Поради това му качество Гагарин станал посланик на Съветския съюз по света. Благодарение на голямата си известност той бил изпращан да разчупва ледовете преди важни срещи на високо равнище.

"Преди някоя държава да бъде посетена от представител на съветската върхушка, първият в света космонавт биваше изпращан, за да може да се създаде благоприятна и доброжелателна атмосфера към ръководителите на КПСС и СССР", разказа Давидов.

В отгово на въпрос той посочи, че няма достатъчно фантазия, за да си представи какво ще е бъдещето на космонавтиката, но е уверен, че човечеството ще постигне много. Въпреки това обаче не бива да забравяме, че Земята е нашият дом и трябва да го пазим много, каза още инструкторът.

Сред гостите на юбилейната лагерна смяна „Космосът и ние“, с които децата в Камчия ще общуват, са още космонавтът Павел Виноградов – участвал в космически мисии Союз ТМ-26, Союз ТМА - 8 и Експедиция 13, Георги Иванов – първият български космонавт, Берталан Фаркаш – летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу – летец-космонавт от Румъния.

Децата ще преминат през практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център и в единствения у нас аналог на спускаемия апарат "СОЮЗ-ТМА", който е и тренажор. Подобно на истинските екипажи те ще бъдат разделени на групи по трима и ще могат да упражняват сближаване и скачване с Международната космическа станция.

Най-важното е децата да израстват целеустремени, стремейки се към хубави постижения, посочи космонавтът Павел Виноградов. Той допълни, че не са много местата по света, където се работи с малчугани, а трябва да се разпалва искрата у тях, тъй като светът е в техните ръце.

Берталан Фаркаш изрази надежда, че в бъдеще и унгарски младежи ще имат възможност да почиват и да учат край Варна. Той каза още, че никой никога не бива да забравя, че Космосът е на цялото човечество.

Румънският космонавт Думитру Прунариу допълни, че възпитанието на децата и младите хора е сред най-важните задачи за всички членове на Асоциацията на участниците в космически полети, която обединява над 500 души от цял свят, живели сред звездите.