Домакин на полицейско управление в отпуск спъна делото срещу д-р Иван Димитров в Окръжния съд в Пловдив. Процесът за убийството на Жоро Плъха, извършено от рентгенолога при опит за кражба от дома му, трябваше да завърши с присъда днес. Това обаче не се случи, тъй като част от веществените доказателства, които съдът изиска, не бяха доставени, съобщи Plovdiv24.bg.

Причината за това е, че домакинът на Второ РПУ в Пловдив, който съхранява доказателствата, е в отпуск и един от кашоните липсва. Бяха доставени други три кашона с якето на жертвата, с телефони "Айфон" и "Леново", както и видеозаписи от съседното заведение. Липсваше кашонът с хладните оръжия и гилзите от местопроизшествието.

Адвокат Красимир Елдъров, защитник на семейството на убития, посочи, че е недопустимо тежко престъпление да се спъва от длъжностно лице, което е в отпуск.

"Недопустимо е наказателен процес, започнал през 2019-а по такова тежко обвинение, да зависи от длъжностно лице с отпуск. Това е крайно безотговорна постъпка. Няма ли заместник? Какво излиза - че ако има и други дела, ще се отложат по същата причина?", заяви Елдъров и настоя да бъде изпратено писмо до началника на Второ РУ и да се обърне внимание на домакина.

Делото срещу лекаря започва за втори път в Окръжния съд, след като в края на май м.г. Апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната присъда на д-р Димитров и върна процеса за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Според апелативните магистрати, първият състав на Окръжния съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

През 2019 г. лекарят беше оправдан за това, че на 2 март 2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет Георги Джевизов, когото заварил да краде в гаража му малко след полунощ. След убийството в Пловдив имаше многобройни протести в защита на рентгенолога.

Първоинстанционният съд осъди Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това.

Заради несвоевременно доставяне на веществените доказателства по делото съдът върна отново кашоните на 2 РУ за доокомплектоване и отложи делото за 27 септември от 10 часа.