За трети път беше отложено разпоредителното заседание срещу пловдивския лекар Иван Димитров,  който през март миналата година застреля рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, влязъл да краде в двора на имота му. Докторът е обвинен в убийство при превишаване на пределите за неизбежна отбрана, както и за незаконно притежание на пистолет "Валтер" и 17 патрона.

Този път причина за фалстарта на процеса стана заболяване на адвоката на Надежда Стоева, с която убитият е живял на семейни начала и има малолетен син от нея. Вчера защитникът й - адвокат Денис Хюсеин, е депозирал в Окръжния съд пълномощно, подписано от Стоева, както и молба за отлагане на разпоредителното заседание по уважителни причини. Той е помолил и да му бъде даден срок да представи необходимите документи за това, съобщи "24 часа".

Съдия Весела Евстатиева насрочи делото за 18 юли, като изрично подчерта, че на адвокат Хюсеин ще бъде наложена глоба от 1000 лева, ако не разполага с необходимите документи за отсъствието си днес.

Прокурорът Георги Пенев и адвокат Красимир Елдъров, защитник на близките на Плъха, настояха заседанието да се проведе въпреки отсъствието на адвокат Хюсеин.

"От пълномощното му не е видно нито мястото, нито датата на сключването", посочи обвинителят.

Двамата адвокати на д-р Иван Димитров предоставиха на съда да реши. 

Самият д-р Димитров отказа да говори пред журналисти. Отговори само на един въпрос - дали е благодарен за подкрепата на колеги и близки. "Абсолютно", отговори рентгенологът.

Майката на убития ром обаче каза пред репортерите преди заседанието:

"Синът ми не е влизал в имота на доктора, за да краде. Той си е минавал по улицата и д-р Димитров го е застрелял. Има записи от камера".

Жоро Плъха

Facebook

Трупът на 40-годишния Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в местната болница, беше задържан. Макар че няколко дни той беше освободен с мярка "Подписка", арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната.

Според обивнителния акт в хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания си пистолет, обвиняемият е бил нападнат от крадеца, който хвърлил на нож с 12-сантиметрово острие по него, както и метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на рентгенолога е била причинена рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка. Именно по тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. 

От прокуратурата обаче обявиха, че лекарят е дал неверни показания. Излъгал, че съпругата и децата му са били вкъщи и са били застрашени и опитал да заличи дозакателства с помощта на свои близки. Освен това половин час наблюдавал Джевизов на камерите и вместо да извика полиция, решил да се саморазправи.