Апелативният съд в Пловдив отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Иван Димитров за убийството на Георги Джевизов-Плъха и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на първоинстанционния съд, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Преди година лекарят беше оправдан от Окръжния съд за това, че на 2 март 2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет Георги Джевизов, когото заварил да краде в гаража му малко след полунощ. След убийството в Пловдив имаше многобройни протести в защита на рентгенолога.

Първоинстанционният съд осъди Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това.

Присъдата обаче бе обжалвана и апелативните магистрати считат, че при постановяването й Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Втората инстанция смята, че наличието на противоречия и на неясноти в доказателствата по делото, изобщо не са били обсъждани и анализирани от Окръжния съд, което на практика означава липса на мотиви, а това е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпроса за правилното приложение на закона, се посочва още в съобщението.