Гражданско дело започна днес в Австрия заради действията на правителството при избухването на огнището от коронавирус в популярния ски курорт Ишгъл през март 2020 г., довело до заразяването на хиляди хора, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Възникването на това огнище е считано за едно от най-ранните събития "супер разпространители" на пандемията.

Процесът, първият от 15 съдебни дела, в които правителството е обвинено в провал в опита за справяне с огнища на коронавирус в Ишгъл и в други курорти в провинция Тирол, е заведено от вдовицата и сина на 82-годишния Ханс Шопф, който е умрял след като се е заразил с вируса в курорта.

Семейството иска около 100 хиляди евро компенсация от правителството и случаят е подкрепен от австрийската асоциация за защита на потребителите, която съобщи, че е отворена за споразумение чрез преговори.

Според адвоката Александер Клаузер списъкът на провалите на длъжностните лица е дълъг. Той цитира доклад на независима комисия от експерти от миналия октомври, който твърди, че още на 5 март Исландия първа е алармирала, че нейни граждани са се завърнали от Ишгъл заразени и че сигналът е бил игнориран от австрийските власти. Комисията обаче не е открила доказателства за политически или бизнес натиск, който да са изиграл някаква роля в решенията.

"До 8 март беше ясно установено, че туристите в Ишгъл са били заразени с вируса, но реакцията е била прекалено слаба, бавна и късна", съжали Клаузер.

В съдебния иск също се твърди, че начинът, по който е бил наложен локдаунът на курорта няколко дни по-късно от канцлера Себастиан Курц, е ускорил катастрофата. Вдовицата на Шопф смята, че нейният съпруг е хванал вируса по време на зле ръководена евакуация, когато той е бил принуден да бъде заедно с болни туристи.

Според австрийската асоциация за защита на потребителите от общо 6 хиляди души, които твърдят, че са се заразили с вируса в Ишгъл и околния район, 5 процента са страдали от симптоми на продължителен коронавирус, включително болки в главата, нарушения на съня и недостиг на въздух. Общо 32-ма души са починали.

"Република Австрия трябва да понесе своята отговорност, каза Клаузер, добавяйки, че отказът до сега "удължава" страданието на семействата на жертвите.