Специализираният наказателен съд задържа под стража двамата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия към България, информират от прокуратурата.

Кокаинът е бил импрегниран в картонени кашони, в които официално са внесени лимони и ананаси.

Търговски дружества на обвинените са били крайни получатели на контейнерите, натоварени с "кокаиновите" кашони с плодове, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. Празен кашон с импрегниран кокаин е намерен и иззет от разследващите в багажника на личния автомобил на единия от обвинените.

Съдът прецени, че събраните доказателства, макар и в съвсем начална фаза на разследването, сочат за наличие на международен канал за трафик на наркотици, се уточнява в текста до медиите. Те дават основание да се предположи, че е налице обосновано предположение обвинените да са извършили престъпленията, за които са обвинени. Съдът е преценил и, че те могат да унищожат или да укрият доказателства.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-рано днес се разбра, че задържаният на зеленчуковата борса "Слатина" кокаин е около 500 кг, а кашоните, в които е бил импрегниран - 6700. Според изчисленията на МВР от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик.