От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) връчиха днес шест акта за установени нарушения в болница "Шейново" по случая с разменените бебета. Това съобщи Фидел Косев, заместник-директор на агенцията, пред БТА.

Един от актовете е за болницата, а останалите - на физически лица, работещи в "Шейново", посочи Косев. Актовете са връчени в резултат на нарушенията, които бяха констатирани при проверка на болницата по повод разменените бебета.

Преди месец от "Медицински надзор" съобщиха, че проверката им, извършена в периода 21 декември 2022 г. - 4 януари 2023 г. в "Шейново", е констатирала неосъществен достатъчен контрол на различни нива, който е довел до размяната на новородените деца.

Проверяващите констатираха нарушения на медицинския стандарт по неонатология, на основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, както и на разпоредбите на Закона за лечебните заведения .

През декември 2022 г. беше установено, че две деца, родени през септември в "Шейново", са били разменени и при изписването им от болницата не са били дадени на биологичните им майки.

Преди седмица стана ясно, че адвокатът на майката, която първа се усъмни в размяната на бебетата в "Шейново", е внесъл в Софийския градски съд иск срещу АГ болница "Шейново" в размер на 300 000 лева.

По закон страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семейството трябва да плати, е 4% от предявената сума от 300 000 лева. Така ищците трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса.

Първоначално и двете майки претендираха за общо 600 000 обезщетение от АГ "Шейново", но и Столичният общински съвет, и самото лечебно заведение, което е общинско, отказаха да платят такъв размер и обявиха, че оставят на съда да прецени стойността на обезщетението.

Първият известен случай на размяна на бебета у нас приключи благополучно за децата и семействата, след като пет месеца по-късно те си върнаха една на друга биологичните деца, след като се оказа, че всяка е отглеждала чуждото момиченце. След това обаче изявиха претенции за обезщетение от АГ-болницата.