Благоевградският окръжен съд пожали актьора Явор Бахаров, който няма да лежи в затвора, след като бе задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици в условията на рецидив.

Окръжният съд измени едногодишната ефективна присъда, постановена от районните магистрати в Разлог, в 1 година "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок. 

На 8 февруари м.г. около 12.50 часа Явор Бахаров управлявал лекия си автомобил "Мицубиши" по ул. "Найден Геров" в Банско. По време на движение той се разминал в насрещната пътна лента с автомобил на автопатрул при Районното управление в курортното градче. На полицаите им направило впечатление, че колата на Бахаров криволичи по пътното платно. 

Униформените последвали автомобила на актьора, като подали светлинен и звуков сигнал. Явор Бахаров спрял на ул. "Пирин" в района на хотел "Кемпински". Извършената на място с техническо средство проба за употреба на алкохол е отчела 1,30 промила в издишания въздух. Бахаров бил тестван и за употреба на наркотични вещества, като уредът отчел положителен резултат за кокаин и канабис.

По-късно във Филиала за спешна медицинска помощ в Банско, актьорът дал кръв за изследване за алкохол. От заключението на изготвената химическа експертиза се установява, че концентрацията на алкохол в кръвта на водача към момента на деянието е била 1,42 промила.

В края на октомври м.г. Районният съд в Разлог го призна за виновен и го осъди ефективно. 

Тричленен състав на Окръжния съд, след като взе предвид изложеното във въззивните жалби, становищата на страните и събраните доказателства, след като сам проведе съдебно следствие и извърши цялостна проверка на атакуваната присъда, прецени, че по отношение на подсъдимия Явор Бахаров е налично основание за приложение на института на условното осъждане, тъй като той е реабилитиран по право по отношение на предишните си осъждания.

Пред въззивния съд, прокуратурата също пледира за условно осъждане, което искане съдът прие за основателно.

Благоевградските магистрати прецениха, че срокът на отлагане на наказанието "лишаване от свобода от една година" следва да бъде с продължителност от 4 години - не в минималния, а в средния размер, предвиден в закона, тъй като, според съдебния състав, продължителността на този срок ще изиграе положителна роля върху устойчивостта на нагласите на подсъдимия да спазва закона.

Окръжният съд наложи и наказание на Бахаров - "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от една година.

Първоинстанционната присъда е потвърдена в останалата ѝ част.

Решението на Окръжен съд - Благоевград е окончателно и не подлежи на обжалване.