Втори обвиняем има по случая със загиналото бебе при катастрофата, в която участва Лютви Местан. Прокуратурата ще изправи пред съда и бащата на 6-месечната Еджрин, която почина при тежкия пътен инцидент. Според държавното обвинение Юсеин Ахмед ще отговаря за съпричиняване на катастрофата. Обвинителният акт е изготвен на база извършената автотехническа експертиза, съобщава 24rodopi.com.

Спрямо Юсеин Ахмед е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Както е известно, произшествието стана на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в движението по главния международен път Кърджали-Маказа-Комотини. Последвал сблъсък с "БМВ", движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа".

При жестокото автомеле "БВМ"-то излетя от главния път и падна на над 100 метра в близкото дере. При инцидента загина 6-месечната Еджрин, която пътувала със семейството си за Кирковско. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Зад волана е бил бащата Юсеин Ахмед.

Часове след инцидента политикът беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. На два пъти прокуратурата отнемаше шофьорската му книжка, но тя му бе връщана от съда.

След тежката катастрофа експерт прогнозира, че най-вероятно подсъдими ще бъдат и Местан, и бащата на загиналото дете.

"Окръжна прокуратура Пловдив е преценила, че клиентът ми Юсеин Ахмед, който е водачът на другия автомобил, е допуснал също нарушения по Закона за движение по пътищата и му повдигна обвинение в условията на независимо съпричиняване на въпросната катастрофа. За нас буди недоумение това, че има съпричиняване на вина, след като не са приключили всички експертизи", коментира адвокат Николай Димитров.

"Автотехническа експертиза определя механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие, а вече кой, какви нарушения е извършил, е по преценка на съда. В случая от Загорско, Лютви Местан навлиза на път с предимство. От фактологията и съобщението на Главна прокуратура става ясно, че с тази маневра той отнема предимството на правилно движещ се по скоростен път лек автомобил "БМВ". Но също така трябва да се отбележи рисковата маневра на водача на "БМВ"-то. При възникване на опасност, водачът следва да намали скоростта и да спре, но той прави друго - излиза от своята лента и навлиза в насрещната. Вероятно експертизата ще покаже, че и двамата водачи в онзи момент са с неправилни преценки. Реакциите им са ненавременни", разказва експерт за 24rodopi.com.