Окръжният съд в Кърджали отмени мярката "Забрана за напускане пределите на България", наложена на Лютви Местан с постановление на прокурор от Окръжната прокуратура, съобщиха от съда.

Тя му бе наложена на 15 април, след привличането му като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, като участник в катастрофата по пътя за Гърция към ГКПП "Маказа", при която загина 6-месечно бебе. Родителите на момиченцето и 10-годишното му братче пък пострадаха и бяха настанени в болница.

Съдът приема, че забраната понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда. Според магистратите и без прилагането на мярката обвиняемият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина.

Определението на съда е окончателно.

На Лютви Местан беше наложена 10 000 лева гаранция и забрана да напуска страната. Той обжалва паричната гаранция и тя първоначално беше отменена, защото прокуратурата не представила достатъчно данни за имотното му състояние. Държавното обвинение обаче бързо събра доказателства и мярката отново му беше наложена.

Шофьорската книжка на лидера на ДОСТ, която първоначално беше отнета, обаче след това му беше върната с решение на съда.