Много вероятно е да има и други обвиняеми по случая с падналия МиГ-29 край Шабла. Ако има такива, ще съобщим. Това е в правомощията на наблюдаващите прокурори, съобщи на брифинг говорителят на Военноокръжната прокуратура капитан Евгения Деянова. 

Разследването започна на 9 юни м.г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, се разби в Черно море. 

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на заместник-командира по летателната подготовка на Граф Игнатиево полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на майор Терзиев и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 милиона лева по време на тактически учения. Полковникът е бил ръководител на стрелбите край Шабла. 

От обвинението твърдят, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му. Причината е, че след като е провел стрелба от височина малко над 1000 метра, майор Валентин Терзиев не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Кап. Деянова съобщи още, че по разследването има няколко експертизи, като може би най-важната е една комплексна съдебно-инженерна и авиационна експертиза. Също така е изготвена допълнителна експертиза на черната кутия на бойния самолет. Тя добави, че прокуратурата има доказателства, че са нарушени редица разпоредби, регламентиращи провеждането на такъв тип учения - нормативни документи, заповед и устави, поради което е настъпил злополучният резултат.

Разследването не е приключило, има още планирани действия по него, добави говорителят на Военно-окръжна прокуратура.

Вдовицата: Има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт

Вдовицата на пилота Валентин Терзиев - Димитрина Попова, коментира в профила си в социалните мрежи повдигнатото обвинение на полковник Методи Орлов. Според нея има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството.

"Ще привлече ли прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието. Ама разбира се, министър Стоянов, че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача" - така Попова коментира изказване на военни министър от тази сутрин, в което той заявява, че познава полк. Орлов като отговорен човек и мисли, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Той изразява надежда решението да е оправдателно и посочва, че последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

Според вдовицата има изрична заповед на ръководителя на Военновъздушните сили, утвърдена от Министерството на отбраната, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов.

Димитрина Попова посочва, че от десетия ден след инцидента знае, че заместник-командирът по летателната подготовка на Граф Игнатиево ще поеме цялата вина. Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия, коментира тя. И пита "имал ли е право на допуск до този полет полк. Терзиев и въобще обект ли е на разследване, защото това определя друга причина за инцидента, като основна и дава друго измерение на престъплението".