32-годишният военнослужещ Димитър Христакиев, който простреля двама в центъра на Пловдив след спор за паркомясто, излиза от ареста срещу парична гаранция в размер на 6000 лева. Това реши Военният съд в града под тепетата. Христакиев е обвинен в тежко престъпление - опит за умишлено убийство, а Военно-окръжната прокуратура поиска постоянното му задържане под стража.

Прокуратурата ще обжалва мярката му, така че следващата седмица ще се явим пред Военно-апелативния съд, каза пред Радио Пловдив адвокатът на Христакев Пламен Бонев.

 

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият служи като младши шофьор във Военно формирование 46 690. Освен това справка показва, че той е арендатор на редица имоти в пловдивското село Златосел и финансовото му състояние е изключително добро.

Пред съда защитникът на 32-годишния военен -  адвокат Пламен Бонев, заяви, че Христакиев е действал при неизбежда отбрана, допълва "Марица".

По думите му повдигнатото обвинение е изключително тежко и че не може да се говори за опит за убийство.

Бонев дори изтъкна, че военнослужещият е награждаван от министъра на отбраната и има добре развито чувство за справедливост.

Военнослужещият пък обясни, че паркирал, където видял свободно място, в случая пред въпросния гараж на ул. "Въча".

"На мен това не ми приличаше на гараж. Спрях пред него. Отидох по най-бързия начин до китайския ресторант, за да поръчам храна за мен и за майка ми, за която се грижа. Връщам се и забелязвам, че автомобилът на Марио Маринов (собственика на гаража) е спрял срещу моя, като възпрепятства да напусна мястото. Имаше няколко човека. Очевидно се познаваха. Докато вървях към колата, Маринов веднага започна да крещи "Тебе ли чакаме?". Казах, че ако е така, по най-бързия начин ще я преместя", разказва в съдебната зала военният и продължава:

"Господинът не ме пусна да вляза в колата, а другите хора застанаха пред него. Срещу мен стоеше вербално агресивен и едър, мускулест мъж. Видях, че самата ситуация става сериозна. Казах, че не искам да създавам проблеми. В момента, в който изричах това, започна да ме удря. Нанесе ми 4-5 удара. Паникьосах се. Помислих, че ако ме събори на земята и всички други ми се нахвърлят, аз съм свършен. Това беше единствената ми реакция, която успях да възпроизведа в състояние на страх и паника".

След това Христакиев извадил пистолета и стрелял, без да се цели в конкретен човек - искал просто да спре атаката срещу него.

"В момента, в който чух изстрела, ми отне секунда-две, за да разбера какво се случва. Прибрах пистолета, влязох в колата, заключих я, позвъних на тел. 112, оставих пистолета и изчаках полиция", посочи задържаният военнослужещ", добавя обвиненият мъж.

Според информация на "24 часа" Христакиев дори се разплакал в залата, обяснявайки, че се грижи за болната си майка и помага на баща си в отглеждането на маслодайни рози и зеленчуци в Златосел.

Инцидентът в Пловдив се случи на 21 октомври вечерта. Двамата простреляни бяха настанени във Втора клиника по хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив без опасност за живота.

По данни от лекарите куршумът е минал през гърдите на единия и стигнал до крака на втория. Пострадалите са оставени под наблюдение.