Върховният касационен съд (ВКС) постанови по-тежки наказания за смъртта на 25-годишния студент Михаил Стоянов, който бе убит в Борисовата градина през 2008 година.

С решението на съда Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев - за шест години.

Делото бе гледано за втори път от върховния съд, след като имаше искане за възобновяване от главния прокурор. То бе въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Стоянова с/у България", който установи, че българската държава е нарушила чл. 2 (правото на живот) във връзка с чл. 14 (свобода от дискриминация при упражняване на правата) от Европейската конвенция за правата на човека като не е признала, че предполагаемата сексуална ориентация на жертва на престъпление е мотивирала извършителите. 

На 30 септември 2008 г. 25-годишният Михаил Стоянов беше убит по особено жесток начин в Борисовата градина в София. Студентът по медицина бе пребит и удушен от Радослав Кирчев (по това време на ненавършени 18 г.) и Александър Георгиев (по това време на 20 г.), защото приличал на хомосексуалист. С юмрук срещу Михаил първи посегнал Александър, като счупил подезичната кост на студента. В побоя се включил и Кирчев. Две минути двамата притискали тялото и лицето на Михаил към земята, при което той се е задушил и издъхнал в страшни мъки. Според обвинението, убийците са участвали в група, която "прочиствала" Борисовата градина от гейове.

10 години по-късно делото приключи с решение на Върховния касационен съд - намаляване на наказанието на Георгиев от 15 на 10 години, а на Кирчев от 6 на 4,5 г. лишаване от свобода.  Преди това Софийския градски съд призна подсъдимите за виновни, че умишлено са умъртвили Михаил Стоянов, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. На Александър Георгиев е наложено наказание "лишаване от свобода" за 13 години, а на Радослав Кирчев, извършил деянието като непълнолетен, наказание "лишаване от свобода" за 4 години и 10 месеца.

Когато делото стигна до върховния съд за първи път преди десет години, той намали наказанието на Георгиев от 15 на 10 години "лишаване от свобода", а на Кирчев от 6  г. на 4 години и половина.

"Как не ги е срам тези съдии..Как е възможно за умишлено убийство да дадат такава присъда... кучешка...За убийство на куче дават 6 години затвор, а за моя син, завършил медицина - 10 и 4,5 години", коментира тогава майката на убития Михаил - Христина Стоянова в интервю пред Dir.bg.

В мотивите си сега ВКС уточнява, че дължи дефиниране на границите на своята проверка заради спецификата на производството след възобновяването му и действията, които следва да се предприемат в насока преодоляване на констатираните в решението на Европейския съд по правата на човека нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.