На 30 септември 2008 г. 25-годишният Михаил Стоянов беше убит по особено жесток начин в Борисовата градина в София. Студентът по медицина бе пребит и удушен от Радослав Кирчев (по това време на ненавършени 18 г.) и Александър Георгиев (по това време на 20 г.), защото приличал на хомосексуалист. С юмрук срещу Михаил първи посегнал Александър, като счупил подезичната кост на студента. В побоя се включил и Кирчев. Две минути двамата притискали тялото и лицето на Михаил към земята, при което той се е задушил и издъхнал в страшни мъки. Според обвинението, убийците са участвали в група, която "прочиствала" Борисовата градина от гейове.

10 години по-късно делото приключи с решение на Върховния касационен съд - намаляване на наказанието на Георгиев от 15 на 10 години, а на Кирчев от 6 на 4,5 г. лишаване от свобода. Двамата вече са приведени в затвора.

Майката на убития Михаил - Христина Стоянова даде интервю единствено за Дир.бг, след като разбра за окончателните присъди на убийците на своя син.

- Как не ги е срам тези съдии..Как е възможно за умишлено убийство да дадат такава присъда... кучешка...За убийство на куче дават 6 години затвор, а за моя син, завършил медицина - 10 и 4,5 години. Срамота...Отделно делото за гражданския иск още не е приключило. Ние бяхме подали два иска от по 250 000 лева за всеки от обвиняемите, а първата инстанция разгледа само единия иск и присъди общо 250 000 лева за двамата. После Апелативният съд го върна, защото има неправомерно произнасяне.

Мен парите обаче не ме интересуват. Присъдите ме интересуват, защото аз десет години се съсипах, а те са им дали такива малки наказания. И две години са им отчели като домашен арест и ще им ги приспаднат. Десет години минаха, а те досега се разхождаха по улиците, защото бяха с мярка за неотклонение "парична гаранция".

Десет години продължи разследването и делото за убийството на сина ви. Има ли правосъдие?

Никакво правосъдие няма в България. Никакво. Бащата на единия подсъдим - Александър Георгиев е бизнесмен, пълен с пари. А аз от десет години вече не живея. От десет години съм мъртва. Ще заведа дело в Страсбург и съжалявам, че досега не го направих, а само давах пари на адвокати. Трима смених. В тази държава няма никакви закони. Малко са им затворите и са пълни, затова им дават тези малки присъди. Преди имаше смъртна присъда за убийство, когато не беше демокрация. А сега какво става? Малки деца започнаха да бият и да убиват. Ще го правят, то и аз щях да го направя, ако можех...Основният убиец на моя син е Александър. Когато са го нападнали, Михаил е помислил, че са го объркали с някого и ги е питал - "Защо ме биете? Какво съм ви направил?

Снимка: Bulphoto/Facebook

Дойдоха ли при вас през тези десет години, за да ви кажат, че съжаляват?

- Не. Държаха се нагло през цялото време. И бащата на Александър Георгиев се държа гордо в съда...изпъчил се, все едно корона ще му дават, че е отгледал такъв син...Искам да го питам, ако беше моят син убил неговия, той как щеше да го понесе? Как щеше да живее? А този човек не дойде при мен, не да се извини, а да каже поне "Съжалявам". Че синът му и другият убиха едно дете на 25 години, което не е оказало никаква съпротива. Те са били пияни и са били цяла банда. Самият Александър признава, че е имало и други, но ги назовава с прякори. Записано е в СРС-тата. И един друг свидетел казва, че всяка седмица в Борисовата градина са се събирали над 30 души - нападатели и убийци. А Александър е организаторът на бандата.

Двамата ми сина отраснаха без баща, той почина, когато Михаил беше на 3 години. Аз успях и двамата да ги отгледам и да ги направя хора. Но най-много ми тежи, че големият ми син в началото на делото ми каза, че аз съм виновна, че Мишо беше убит. "Попита ме дали съм горда, че така съм ги възпитала - да са кротки и добри. Каза ми - когато трябваше да ни учиш да се бием, ти ни викаше - не правете така, дори да ви обиждат, подминавайте ги. И ние го правихме. А къде е сега брат ми?". Какво да отговоря?!?!

- Какво трябва да се промени?

- Първо си мислех, че не трябва да сме като на Запад. Но сега вече си мисля, че трябва да стане като в Америка. Трябва да си въоръжаваме децата, ако искаме да са живи. Да беше имал нещо Мишо, за да се защити...А сега, ще минат 5 години и аз сигурно ще срещна убийците на улицата...