Зам.-председателят Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова е приканила с писмо члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански да се извини на съдебния състав, постановил решението по делото срещу съдията от Раднево Люба Петрова, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

През април състав от върховни съдии я осъди окончателно на пробация, след като прецени, че постановената преди това от два съдебни състава условна присъда от 1 година затвор е твърде висока. Обвинението беше за документно престъпление - измислила несъстояло се съдебно заседание (подробности четете по-надолу).

Причината за писмото на Захарова, която ръководи Наказателната колегия на съда, е изказване на Новански на заседание на съдийската колегия от 25 юни, на което е обсъждано проекторешение за възстановяване на Петрова на длъжност "съдия". От ВКС уточняват, че пълният стенографски протокол от заседанието още не е публикуван, но се позовават на медийни информации, които цитират репликата на Новански. По повод присъдата на ВКС той казва, че "в нормалните държави" при такава ситуация "трябва да се изсипе един камион прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести".

Тази оценка не е коментирана от останалите участници в заседанието.

Според Захарова обаче ВКС заслужава респект и на съдиите в него им се дължи уважение към професионалното и лично достойнство. По думите й няма как да се вдъхне доверие към съда, ако професионалист, член на ВСС, по закон призван да брани независимостта на съдиите, внушава необосновани съмнения за безпристрастността на съдиите по конкретно дело.

"В качеството си на съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС намирам за необходимо да възразя срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело. Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни", пише върховния магистрат в писмото си, изпратено и до представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

По повод решението на съдиите по делото Захарова добавя:

"Никой от тях не заслужава да бъде злонамерено охулван заради това, че е изпълнил служебните си задължения, ръководейки се от закона, и по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Метафората за необходимостта от "изпиране" на съвестта на съдиите е оскърбителна за репутацията им лична нападка. Изречените думи внушават подозрения за несправедливост на процеса поради съмнения за скрита мотивация на съдиите при постановяване на акта им, несъвместима със законовите изисквания и съдийската почтеност. Считам, че в "нормалните" държави (разбирам - правовите) съдиите не се охулват за постановените от тях решения. В "нормалните" държави е немислимо да се изсипва прах за пране пред сградата - символ на правосъдието, както в буквален, така и в преносен смисъл".

Никой от съдиите не заслужава да е злонамерено охулван заради изпълнени служебни задължения, мотивира тя решението им за възстановяване на съдийската длъжност на съдия Люба Петрова.

Захарова приканва Новански да се извини на съдебния състав за репликата си, а в случай че разполага с данни за тяхно поведение, несъвместимо със законовите изисквания, да ги огласи.

Боян Новански е столичен адвокат, който влезе във ВСС от квотата на Народното събрание, по предложение лично от председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Случаят "Люба Петрова"

Преди седмица съдийската колегия на ВСС отказа да възстанови Люба Петрова като съдия в Районен съд-Раднево. Тя беше отстранена във връзка с документно престъпление, но преди два месеца делото приключи окончателно и тя беше осъдена на пробация за това, че си беше измислила цяло съдебно заседание. Става дума за дело за прекратяване на принудителното лечение на освидетелствана жена от преди две години, по което Петрова е поправила протокола, тъй като провела заседанието в отсъствието на адвокат и без да даде думата на прокурора, който закъснял. От тяхно име съдийката записала, че искат да се даде ход на делото, да се приеме направената експертиза и да се прекрати лечението на жената.

Същевременно срещу нея има и второ дело - за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления, което се очаква скоро да тръгне в Софийския градски съд (СГС). В края на април съдия Даниела Талева го прекрати, след като прецени, че обвиненията в лихварство са неясни, но Софийският апелативен съд (САС) отмени определението ѝ, като казва, че всичко в обвинителния акт е описано подробно и не са допуснати никакви процесуални нарушения.

Преди ВКС окончателно да се произнесе по първото дело, Люба Петрова беше депозирала молба за напускане. Впоследствие обаче явно я е оттеглила, а вместо нея поиска да бъде възстановена на длъжност, защото не е осъдена на лишаване от свобода.

Комисията за атестиране и конкурсите предложи тя да бъде възстановена, защото е била отстранена от длъжност по приключилото окончателно дело във ВКС. По второто не е искано нейното отстраняване.