Роднини, близки и приятели на пребития до смърт 24-годишен Димитър Малинов от Цалапица протестират отново пред сградата на прокуратурата в Пловдив. Инициатор на проявата е майката на загиналия младеж Атанаска Бакалова, а организацията се осъществява чрез обществената група сподвижници от Цалапица във Фейсбук.

Митингът под надслов "Справедливост за Митко!" започна в 12 часа.

"Бих настоявал да бъде заловен бащата на Рангел Бизюрев, докато той не бъде намерен. Смятам, че полицията и прокуратурата могат да го направят. За всеки един нормално мислещ човек, който има семейство, ако задържат баща му, би имало ефект", каза Пейчо Малинов, чичото на 24-годишния Димитър, предаде "24 часа".

Срещу 30-годишния Рангел е повдигнато задочно обвинение за жестокото убийство на Димитър. Полицията издирва Рангел Бизюрев с европейска заповед за арест. Властите твърдят, че предполагаемият извършител е излязъл от страната през летище София на 24 юли. Самолетният му билет до Германия бил закупен преди убийството.

Хората искат да получат още информация за разследването, както и ефективни доживотни присъди за сочения за убиец Рангел и двамата близнаци, помогнали за укриването на трупа.

На 11 август министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че в Цалапица ще бъде направен следствен експеримент.

"Единия ден са карали близнаците там, където е открит телефонът на Митко. После са правили възстановка на случилото се. Нас обаче никой не ни е уведомил какво се е случило и какви са резултатите от експеримента", обясни Пейчо Малинов.

Според чичото на Димитър разследващите трябва да ремонтират телефона, който е бил счупен на две и да извадят всичката информация от него.

Хората от Цалапица се зарекоха, че протестите няма да спрат.

Това е втори протест пред пловдивската прокуратура, след като на 10 август хората от Цалапица се събраха там с искания за огласяване на резултатите от разследването и настояване за промяна на обвиненията към братята близнаци, задържани засега с мотива "укривателство". Протестиращите настояват те да бъдат привлечени като съучастници на Рангел Бизюрев.

При предишната проява майката на убития младеж се срещна с окръжния прокурор Ваня Христева, но заяви, че е останала неудовлетворена, тъй като не е получила отговори на своите въпроси. Тогава стана ясно, че съдебно-медицинската експертиза все още не е готова, а от изчезналия в чужбина убиец засега няма и следа.

Другото искане на протестиращите е виновните за опороченото отначало разследване полицаи да бъдат уволнени и наказани. Затова те се зарекоха, че протестите им ще продължат до разкриване на цялата истина за жестокото убийство на 24-годишния младеж.