Роднини, приятели и много жители на Самболийски и Цалапица се простиха с 24-годишния Димитър Малинов, който беше погребан днес, съобщи БНР.

Младежът беше убит, а тялото му - открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на Цалапица. Обвиненият за престъплението Рангел Бизюрев, който успя да избяга, се издирва с европейска заповед за задържане.

Междувременно протестите на хората от Цалапица продължават. Те настояват всички виновни за убийството да получат справедливи наказания.

Хората са недоволни от дългото бездействие на полицията по случая, довело, според тях, до пропуски в разследването. Така Рангел Бизюрев е потеглил необезпокояван за Германия, а сочените като негови помагачи - 19 годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови - са получили обвинения само за укривателство.

Протестиращите продължават да настояват началника на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев да бъде уволнен и въобще да не е в системата на МВР. Вътрешният министър Калин Стоянов разпореди дисциплинарно производство срещу него и временно го отстрани от длъжност до приключване на проверката.

Освободен беше и директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов, който беше преназначен на друга длъжност в системата на МВР.

Протестиращите поискаха и законодателни промени. А именно в НК да бъде записано, че спомагащите за извършване на убийство са съучастници в престъплението. Така ще могат да получават същата присъда като на извършителите. Тази вечер ще има голям протест в селото, на който се очаква да присъстват граждани от цялата страна.

Протестът е насрочен в 19 часа тази вечер в Цалапица