Жители на Цалапица се срещнаха с ръководството на Областната дирекция на МВР в Пловдив, за да обсъдят мерки за сигурността в селото.

От 5 август полицейското присъствие в населеното място е 24-часово, като през деня са служители на жандармерията в Пловдив, а през нощта - на "Специализирани полицейски сили", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Радослав Начев.

Срещата се проведе по инициатива на полицията, след като повече от 10 дни близки, приятели и познати на убития на 20 юли Димитър Малинов от Цалапица протестират с искане за справедливост. Медиите не бяха допуснати на срещата.

Начев припомни, че с няколко заповеди на министъра на вътрешните работи се извършват различни проверки в Районното управление в Стамболийски, чийто началник е отстранен от длъжност.

Снимка: БТА

Тече комплексна проверка за период от две години назад, която ще даде отговор на всички въпроси - имало ли е сигнали срещу близнаците, как те са били отработвани, адекватно, бързо и навременно ли е работено, били ли са прикривани, посочи Начев. По негово разпореждане полицаи от управлението в Стамболийски не присъстват в Цалапица.

"Така ще бъде, докато e необходимо. Срок няма, разпореждането ми е до второ нареждане", обясни Начев

Хората основно са искали информация за това как върви разследването на убийството. Такава не можем да предоставим без разрешение на наблюдаващия по делото прокурор, обясни Начев.

Шефът на полицията отказа да коментира как върви издирването на Рангел Бизюрев, сочен за екзекутор на младежа, но допълни, че работят с партньорските служби в Европа.

Жителите на селото са споделили за проблеми в миналото, като липса на полицейско присъствие и съмнение за извършване на противообществени прояви от част от подрастващите. На срещата е настоявано за поставянето на още охранителни камери, както и осъществяване на контрол по Закона за движение на пътищата.

За първите шест месеца на тази година в село Цалапица има регистрирани 17 престъпления, сред които кражби, измами, резитба на дървета, хулигански прояви, управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества и алкохол, съобщиха от полицията.

"Смятам, че след тази среща напрежението тук ще спадне", коментира кметът Ивайло Данаилов, но част от присъстващите не мислят така. Те са категорични, че в събота ще участват в националния протест, предаде "24 часа".

Още преди срещата да приключи, от нея започнаха да излизат хора.

Снимка: БТА

Сред тях беше приятелката на бащата на Димитър Малинов Валерия Петрова.

"Казват, че чадърът вече е паднал в полицията в Стамболийски, но да видим", каза тя.

Хората питали и дали семейството на близнаците Денкови има забрана да влиза в Цалапица, но им е било обяснено, че такава няма.