Жители на пловдивското село Цалапица се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички замесени в случая с убийството на 24-годишния Димитър Малинов от селото. Демонстрацията се провежда под надслов "Справедливост за Митко".

"Искаме справедливи наказания за убийството на моя син", заяви Атанаска Бакалова, майка на жертвата. Протестиращите настояват за наказания "доживотен затвор" за всички, свързани с убийството на младия мъж.

Това е поредната акция на жителите на Цалапица, след като протести вече се проведоха в Пловдив и Стамболийски. Протестиращите настояват също и за оставки на полицаи в районното управление в Стамболийски, защото смятат, че именно униформените са отговорни за забавянето на разследването и бягството на сочения за извършител на убийството.

БТА припомня, че Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата братя близнаци В. Д. и Б. Д., задържани за лично укривателство по случая. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване.

Окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла като обвиняем за убийството 30-годишен мъж с инициали Р. И. Б., за когото се появи информация в публичното пространство, че се укрива в Германия. Спрямо него има европейска заповед за арест.

Във връзка със случая министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на областната полиция в Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев.

Снимка: БТА

Минути преди 20 часа пред сградата на Министерството на вътрешните работи приключи протестът на жителите на Цалапица. С него те настояха за изясняване на истината за убийството на 24-годишния Димитър Малинов, справедливи доживотни присъди за извършителите на престъплението и наказания за полицаите, които са допуснали заподозреният Рангел Бизюрев да избяга в Германия.