Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура за изказване на бившия премиер Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът на Кацаров е до градския прокурор Илиана Кирилова заради думите на лидера на ГЕРБ от 24 октомври: "...имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът за годност".  

Според здравния министър, изявлението на Борисов е фалшива новина.

"В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като чacт от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването мy може да повлияе на решенията на много xopa", пише в сигнала си д-р Стойчо Кацаров.

Снимка: Скрийншот/Софийска градска прокуратура

 

По думите му, фалшивата информация, разпространена от Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много xopa да се откажат от ваксинация.

"Това ще засегне по неблагоприятен начин здравето и може да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Covid-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната", допълва здравният министър.

Той моли градския прокурор да бъде извършена проверка на изнесените факти и обстоятелства и да бъдат предприети предвидените от закона мерки.