51-годишният Георги Сапунджиев, който преди близо 9 години прегази и уби на място 4-годишния Паоло Иванов в Стара Загора, иска да бъде реабилитиран от съда. Това потвърди пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов.

По думите му днес окръжните магистрати в град на липите разглеждат делото за реабилитация на Сапунджиев.

Трагичният инцидент се случи на 2 юни 2014 г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. Сапунджиев навлязъл с джипа си в забранената за коли зона при опит да направи обратен завой и прегазил малкия Паоло. Момченцето карало велосипеда си, а на няколко метра били родителите му Иван и Красимира Иванови и неговата близначка Анжела. Паоло загина на място.

След като делото мина на три съдебни инстанции, Върховният касационен съд потвърди 6-годишната ефективна присъда на 48-годишния мъж, която бе постановена при съкратен съдебен процес. Георги Сапунджиев бе лишен и от правото да шофира за срок от 8 години.

През юни 2018 г. Окръжният съд в Стара Загора удовлетвори молбата на затворника за предсрочно освобождаване, но седмици по-късно Апелативният съд в Пловдив отмени решението на окръжните магистрати.

Окръжният прокурор на Стара Загора обясни, че процедурата е такава, че след като мине определен период от време, човекът, който е бил признат за виновен от магистратите, има право на съдебна реабилитация. Ако това не се случи по съдебен ред, то ще стане реабилитация по право, обясни още Дичо Атанасов.

Очаква се до месец да излезе решението на съда.