Окръжен съд-Благоевград измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" в парична гаранция от 10 000 лева за задържания началник на сектор "Пътна полиция"-Благоевград Данаил Стоицов.

Преразглеждането на мярката на Стоицов беше поискано от защитата му с мотива, че психическото му състояние, вследствие на престоя в ареста, се е влошило.

Като основен мотив за решението си съдия Диана Узунова е посочила, че към момента, бидейки отстранен от работа, обвиняемият няма как да повлияе на разследването. Това съобщи адвокатът на обвиняемия Иван Чолаков, цитиран от БТА.

Има тридневен срок за обжалване на определението или протестирането му от прокуратурата. Към момента не мога да кажа, трябва да говоря със семейството, дали тази гаранция е посилна или не за тях, за да знам дали ще обжалваме. Не зная дали и наблюдаващия прокурор ще протестира определението на съда, посочи адвокат Чолаков.

Паричната гаранция трябва да бъде внесена след влизане в сила на определението на съда. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

Началникът на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Благоевград бе задържан на 23 май и срещу него прокуратурата повдигна три обвинения - за незаконно съхранение на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление и подкуп.

Обвинението за престъпление по служба е за това, че на 4 май 2018 г. е превишил правата си. Разпоредил е осигуряване на полицейски конвой от село Дамяница, община Сандански, до с. Бело поле край Благоевград, на тежкотоварна извън габаритна техника в нарушение на важащата за това забрана и без да има издадено разрешение от ОД на МВР - Благоевград, с цел да набави облага, което се изразява в незаплащане на пътни такси и от това са могли да настъпят немаловажни и трайни последици.

Обвинението в подкуп е за това, че в качеството си на длъжностно лице е поискал и приел от различни лица пари в размер на 5300 лв., вещи и услуги с имуществен характер. Причината за исканите подкупи е запазване предварително на регистрационни номера с комбинации на цифри по желание с цел предоставянето им на избрани лица.