"Две са лицата, които са привлечени в качеството на обвиняеми на този етап от разследването. Едното е Данаил Стоицов, началник сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Благоевград. Спрямо него са повдигнати три обвинения за три престъпления", каза на брифинг Николина Сачкова - изпълняващ длъжността окръжен прокурор, във връзка с проведена вчера спецакция в КАТ-Пътна полиция-Благоевград.

Едното обвинение е за това, че без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Второто обвинение е за престъпление по служба - за това, че на 4 май 2018 г. е превишил правата си като е разпоредил осигуряване на полицейски конвой от село Дамяница до село Бело поле на тежкотоварна извънгабаритна техника в нарушение на наложена часова забрана и без да има издадено разрешение от Областно пътно управление-Благоевград, с цел да набави облага, която се изразява в незаплащане на пътни такси и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Третото престъпление, за което е привлечен като обвиняем, е за подкуп. В качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е поискал и е приел от различни лица пари в размер на около 5 300 лева, вещи и услуги с имуществен характер, които не му се следват. Това се изразява в запазване предварително на регистрационни номера с комбинация от цифри по желание, с цел предоставянето им на избрани лица, обясни прокурор Сачкова.

Другото лице, което е привлечено в качеството на обвиняем, е Бойко Иванов Шарков. На него му е повдигнато също обвинение за подкуп, в което е участвал като помагач, като е улеснил умишлено обвиняемия Данаил Стоицов да поиска и приеме от различни лица дар и облага, които не му се следват, за да наруши службата си, посочи прокурор Сачкова.

По думите на Сачкова, двамата обвиняеми са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори. В рамките на този срок може да бъде внесено искане в съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Други задържани лица към момента няма. Във всеки етап от досъдебното производство могат наблюдаващите прокурори да преценят, ако са събрани достатъчно доказателства за виновността на дадено лице, да бъде предявено обвинение.

"Досъдебното производство е под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура-Благоевград и е образувано за престъпление по служба и подкуп. В рамките на вчерашния ден бяха извършени активни действия по разследването, свързано с претърсвания и изземвания. И към настоящия момент продължава да се работи по делото, като се събират допълнителни доказателства", допълни говорителят на Окръжната прокуратура Весела Стоилова.

"Четири лица бяха задържани вчера по Закона за МВР. На този етап не бихме могли да коментираме лица извън кръга на привлечените в качеството на обвиняеми. Дали броят на лицата ще се увеличи, зависи от събраните по делото доказателства", заяви прокурор Стоилова.