Софийският апелативен съд остави в ареста началника на "Пътна полиция" в Благоевград Данаил Стоицов. Това съобщи адвокатът му Иван Чолаков, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че апелативните магистрати са оставила в сила решението на окръжните съдии за мярката за неотклонение - парична гаранция в размер на 7000 лева за втория обвиняем - бизнесмена Бойко Иванов Шарков. Относно третия обвиняем - бившия полицай Никола Доганджийски, познат с прякора Колевеца, Иван Чолаков посочи, че срещу него изобщо не е имало искане за мярка за неотклонение от прокуратурата, като той е с определена парична гаранция в размер на 6000 лв. още при повдигането на обвинението.

"Ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да съберем необходимите доказателства, които за момента липсват по делото и които сме сигурни, че много силно ще разколебаят обвинението. След като направим това нещо, веднага ще внесем ново искане за изменение на мярката за неотклонение. Нали разбирате, че при едностранчиво събирани доказателства до момента от Прокуратурата, беше очаквано да го задържи първоначално съдът", заяви адвокат Чолаков.

Той допълни, че ще се събират свидетели и писмени доказателства, тъй като се твърди, че Данаил Стоицов е разрешил съпровождането на товарен автомобил, който е превозвал извънгабаритна техника за строежа на магистралата, с което според обвинението е ощетен държавният бюджет, но информацията с която разполага защитата е, че тази държавна такса в размер на 800 лева е внесена предварително.

Чолаков подчерта, че не се обръща внимание на факта, че искането за това съпровождане е направено по надлежния ред и това, че шефът на КАТ-Благоевград го е разрешил във време със забрана за товарен трафик, не създава предпоставки за пътни инциденти, а точно обратното - по-безопасно е, тъй като няма други товарни автомобили на пътя. Адвокатът на обвиняемия отбеляза, че в тази насока ще поискат и авто-техническа експертиза.

Данаил Стоицов и бизнесменът Бойко Шарков бяха арестувани на 22 май при операция на "Вътрешна сигурност" на МВР и Специализираната прокуратура по подозрение, че са участвали в схема за получаване на подкупи срещу бърза регистрация на автомобили и получаване на "щастливи" номера.

На шефа на КАТ-Благоевград бяха повдигнати обвинения за четири престъпления - вземане на подкуп, използване на служебно положение, незаконно държане на огнестрелно оръжие и превишаване на правата си, чрез осигуряването на полицейски конвой за движението на тежкотоварна машина с извънгабаритна техника. 

Бизнесменът Бойко Шарков и Колевеца са с обвинения за помагачи.