Прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви. Това се казва в обръщение на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Сарафов посочва, че прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

"Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност", заявява главният прокурор.

Ето го и пълния текст на позицията на Борислав Сарафов:

Прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност.

Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия - в дома, на пътя, навсякъде около нас.

В този смисъл очаквам бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите. Крайната ни цел трябва да бъде налагането на справедливи наказания, основани на законовите разпоредби.

Още днес с моя заповед възлагам на административните ръководители на апелативните прокуратури да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие - домашно насилие, насилие на пътя, както и на всички прояви на агресия и хулигански прояви, придружени с насилие.

При всеки подобен случай, в пълна координация с органите на МВР, наблюдаващите прокурори да предприемат незабавни действия по ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица и определянето на разумни и адекватни мерки за неотклонение, както и да се осигурят навременни действия за защита на пострадалите и на техните близки.

Призовавам всички граждани, които са станали свидетели на прояви на насилие или самите те са станали жертва на такова, да се обръщат към органите на прокуратурата и МВР, за да се пристъпи към установяване, задържане и търсене на отговорност от извършителите на престъпните прояви.