Граждани от редица градове в страната организират шествие в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше нарязано с макетно ножче от собствения си приятел.

В демонстрацията своето участие вече заявиха политици, кметове, общественици и др. 

В социалните мрежи масово се разпространяват снимки на насилника Георги Г., като потребителите призовават той да бъде наказан за стореното, а колкото се може повече хора да се включат в шествието, с което да се покаже позицията на обществото срещу агресията и насилието. 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също призова в профила си във Facebook гражданите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник - 31 юли в 18:00 часа.

"Пълна подкрепа за пострадалото момиче", написа градоначалникът.

"Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция", добави Тодоров.

Протест пред Народното събрание в понеделник от 18 часа ще има и в София, съобщи Хаго Бабикян в социалната мрежа.

"Намериха се и защитници на насилника. Това не трябва да бъде нито толерирано, нито подминато. Няма друга гледна точка. Няма "аз пък защитавам пича". Трябва да има бързо и адекватно правосъдие, което да даде ясен знак на обществото какво го чака, ако си позволи такова зверство. Понеделник, 31.07 от 18 ч. пред Народното събрание ще има протест. Много е важно да се вдигнат парите на служителите в МВР, сигурен съм. Още по-важно е да започнем да заживеем в държава със закони, които се спазват. Правосъдната реформа, за която уж лелеем всички, ще се види именно от предотвратяването или развръзката на подобни случаи. Виновникът трябва да отиде на съд моментално", гласи постът на Бабикян.

Кметът на Бургас Димитър Николов също обяви, че ще се включи в Шествието в Бургас.

"Няма нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето, малтретирано по брутален начин от един мускулест садист. Няма родител, чието сърце да не се е свило от болка и гняв! Насилието над жени продължава да бъде ежедневие в България. Издевателствата над по- слабите добиват ужасяващи размери. Ненавиждам бруталната агресия във всичките й измерения! На улицата, в училищата, в семействата, във взаимоотношенията. Като човек и баща ще се присъединя към шествието. Защото никой не заслужава да бъде смазван нито физически, нито психически, нито заради усещането за липса на справедливост. Ще бъда там", заявява градоначалникът.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също призова разследващите за пълно и обективно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора.

"За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление", написа министър Славов във Facebook.

Той призова независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

"Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема", допълва правосъдният министър.

Няма място за толерантност към насилието и цялата сила на закона и правовата система е длъжна не просто да е справедлива, а и да изпраща ясно послание към обществото с всяко свое действие, се казва в позиция, разпространена до медиите, от пресцентъра на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Настояваме компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда, казват от коалицията.

Думите не стигат, за да се опише смесицата от чувства от случая с поредното малтретирано по безчовечен начин младо момиче. Стига вече гняв и жестокост, призовават от ПП-ДБ.

Като политици дължим на хората в България законодателство, което да осигурява справедливост, като хора дължим на хората в България подкрепа, се казва в позицията.

От коалицията добавят: Затова се борихме три Народни събрания за приемането на Закона за защита от домашно насилие. Затова тази седмица заседавахме до късно, за да променим Наказателния кодекс, така че да има повече ефективни присъди. Затова внесохме проект за изменение на Конституцията в глава Съдебна власт, който предвижда структурни промени за повече справедливост и ефективност на прокуратурата.

Не е достатъчно, казват от ПП-ДБ. Необходими са още промени, уточняват те.

Предприятие уволнява свой служител, обявил публично подкрепата си за насилника на 18-годишното момиче

От "Мини Марица-изток" съобщиха, че техният служител - Виктор Костов, ще бъде уволнен, тъй като е изразил позиция в социалните мрежи, с която изразява своята подкрепа към насилника с макетното ножче.

"Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче. Със заповед на управителя на Рудник "Трояново-север" Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства. Човешкият живот и здравето са неприкосновени и всяко посегателство върху тях е недопустимо!", гласи позицията на предприятието.

Ден по-рано стана ясно, че на 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът му е бил счупен, а главата му е била обръсната с машинка. Лекарите са направили 400 шева. Нападателят - 26-годишенят приятел на младата жена Георги Г., е бил задържан за 72 часа, след което е пуснат, защото Окръжният съд е решил, че престъплението срещу 18-годишното момиче е лека телесна повреда, а не както първоначално е било определена - като средна телесна повреда.