Районната прокуратура в Стара Загора ускорява разследването по досъдебното производство за обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче, по което като обвиняем е привлечен Георги Г., освободен от Окръжния съд в Стара Загора, съобщават от обвинението.

По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура от днес, 29 юли 2023 г., е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство.

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура - Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването.

Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица - лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок.

След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието, добавят от прокуратурата.

Оттам припомнят, че обвиняемият Георги Г. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от 28 юни 2023 г. Районна прокуратура - Стара Загора е внесла искане в Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него, което искане е било уважено от първоинстанционния съд. След обжалване на решението на първоинстанционния съд мярката за неотклонение "задържане под стража" е била отменена от по-горната съдебна инстанция, което е окончателно.

При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Георги Г., по тях ще започне незабавно разследване.

 

Междувременно министърът на правосъдието Атанас Славов също призова разследващите за пълно и обективно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора.

"За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление", написа министър Славов във Facebook.

Той призова независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не подкрепиха пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, използвайки "популистки лозунги и насаждайки страхове", добавя БТА.

"Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема", допълва правосъдният министър.

Ден по-рано стана ясно, че на 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът му е бил счупен, а главата му е била обръсната с машинка. Лекарите са направили 400 шева. Нападателят - 26-годишенят приятел на младата жена Георги Г., е бил задържан за 72 часа, след което е пуснат, защото Окръжният съд е решил, че престъплението срещу 18-годишното момиче е лека телесна повреда, а не както първоначално е било определена - като средна телесна повреда.