По искане на районната прокуратура в Стара Загора полицията в града задържа повторно 26-годишния Георги Николаев, нарязал с макетно ножче 18-годишната си приятелка, съобщиха от държавното обвинение.

26-годишният мъж е задържан за 72 часа и е обвинен за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение.

Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал.3 ,вр.ал. 1 вр. чл. 26 от НК.

Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България".

След укриване на Георги Г., той е бил задържан от полицейски служители от ОД на МВР - Стара Загора на 30 юли 2023 г., около 7:30 ч., на входа на гр. Стара Загора, пътувал е в автомобил. Георги е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа, след предявяване на обвинение.

Предстои Районна прокуратура - Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Г.Г.

Вчера по разпореждане на районния прокурор бе създаден екип от наблюдаващи прокурори, който да работи по случая с нанесена телесна повреда на 18-годишно момиче в града.

Случаят придоби популярност, след като близки на пострадалата разказаха, че има 400 шева, добавя БТА.

Министърът на правосъдието Атанас Славов вчера призова прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Във връзка със случая, в Стара Загора организират шествие в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче.

По-късно днес се очаква на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата, за да бъдат оповестени повече подробности по случая.

На 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът му е бил счупен, а главата му е била обръсната с машинка. Лекарите са направили 400 шева. Нападателят - 26-годишенят приятел на младата жена Георги Г., е бил задържан за 72 часа, след което е пуснат, защото Окръжният съд е решил, че престъплението срещу 18-годишното момиче е лека телесна повреда, а не както първоначално е било определена - като средна телесна повреда.