На всеки, употребил алкохол и наркотици и причинил смърт, ще му се търси отговорност за извършено умишлено деяние. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на среща с родители и близки на загинали при тежки пътнотранспортни произшествия, съобщиха от държавното обвинение.

"Прокуратурата на Република България проявява нулева толерантност към всички шофьори, употребили алкохол и наркотици, и причинили тежки пътнотранспортни произшествия със смъртни случаи. Ще бъдем абсолютно непримирими към тези престъпления", коментира Сарафов.

Главният прокурор изрази съпричастността си към скръбта на роднините и потвърди ангажимента на прокуратурата за превенция на пътния травматизъм и подкрепа за бъдещи законодателни изменения, които да намалят тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП).

Борислав Сарафов посочи, че прокуратурата подкрепя и всички инициативи, насочени към подобряване обучението на младите шофьори. В рамките на срещата бяха обсъдени проблемите, свързани с експертизите и техните срокове.

Близките на загиналите при тежки ПТП изказаха мнение, че предизвикването на катастрофи заради шофиране със скорост, далеч по-висока от разрешената, също би следвало да се разглежда като тежко деяние.

Сарафов припомни издадените от него преди дни методически указания до прокурорите в цялата страна във връзка с последните изменения и допълнения на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта. Те се отнасят до своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за превозното средство, послужило за извършване на престъпление от шофьор, употребил алкохол или наркотици, както и до мерките, които прокурорите могат да предприемат, за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието "глоба".

В срещата участваха и заместник главният прокурор Мария Павлова и завеждащият отдел "Аналитичен" във Върховната касационна прокуратура Николай Георгиев. Срещата беше в Съдебната палата в столицата по инициатива на семействата на жертви на пътнотранспортни произшествия. По-рано днес пред Съдебната палата се състоя и протест на близки на загинали в катастрофи.