Окръжната прокуратура в Добрич предава на съд управител на дружество, избегнал плащането на данъци за притежаваните 358 леки и товарни автомобила. Обвиняемият Т. Г. /63 г./ използвал схема, разпространена в Северна България като "румънска", съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Според обвинителния акт общият размер на неплатените данъчни задължения за превозните средства е 196 440 лева.

Управляваното от Т. Г. дружество регистрирало в периода юли-декември 2014 година 358 автомобила, без да подава декларации в община Добрич, които са задължителни. В двумесечен срок от придобиването собственикът е длъжен да декларира превозните средства пред общината по адрес на седалището на дружеството, поясняват от държавното обвинение.

Използваната схема е известна като "румънска", защото чрез нея румънски граждани купували автомобили от цяла Европа, но тъй като първоначалната такса за регистрация в Румъния била висока, те пристъпвали към по-евтин вариант. Регистрирали колите си с временни номера за максималния срок в Румъния и намирали фирми като дружеството на Т. Г., които им помагали да се сдобият с българската регистрация на собственото им превозно средство.

Така с пълен комплект документи и с нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. Но автомобилите не били регистрирани по Закона за местните данъци и такси в съответната община в България - в случая община Добрич, не били свалени от отчет в "Пътна полиция" и оставали с български регистрационен номер, посочват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Предстои делото срещу Т. Г. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.