Мога да кажа за Мартин Божанов, че е идвал два или три пъти в кабинета на прокурор Невена Зартова, есента на 2022 г., какви въпроси са обсъждали не мога да кажа. Това посочи съдебният секретар в Софийска районна прокуратура Диана Колева по време на изслушване в Прокурорската колегия на ВСС.

Колева обясни, че кабинетът ѝ е бил до този на Невена Зартова, като тя ѝ е казвала служителите долу в сградата да го посрещнат. След това Колева го е изпращала.

Съдебният секретар каза също, че адвокат Велимир Атанасов по-често е идвал в кабинета на бившия ръководител на Софийска районна прокуратура. Това обикновено се е случвало в късния следобед, в седмицата два или три пъти, като е идвал, без да бъде посрещан. Тя добави, че не знае дали Атанасов е имал карта за достъп до сградата, но ако е имал според нея може да се проследи.

Съдия Галя Георгиева донесе пликове с доказателства и заяви: "Никога не съм решавала дело под въздействието на някого" 

Никога и по никакъв повод не съм се произнасяла под въздействието на никого, каза съдия Галя Георгиева по време на изслушване в Прокурорската колегия на ВСС във връзка с факти и обстоятелства относно дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса.

Тя добави, че ако има някой, който ѝ е ходатайствал или въздействал да реши определено дело, нека да сезира прокуратурата и да каже, че е извършила престъпление. Георгиева заяви, че не знае кой е "Нотариуса".

В началото на заседанието стана известно, че съдия Георгиева, която е бивш съдия в апелативен специализиран съд и бивш член на ВСС, е помолила да бъде изслушана. Тя е отправила такова искане и до Съдийската колегия и до Временната комисията относно дейността на групата около Божанов.

Съдия Галя Георгиева каза още, че носи в себе си доказателства, за които заяви, че няма да разгласява какви са в ефир. След това раздаде пликове на всеки от членовете на колегията, които по думите ѝ съдържат определени доказателства, с които те да се запознаят впоследствие.

Георгиева обясни, че е дошла в колегията да защити своето име на съдия заради обвинения, изказани по време на изслушването на Веселин Денков и Ивайла Бакалова във временната парламентарна комисия.

По думите ѝ не е истина и е клевета казаното за нея по време на заседанието на комисията, че е свързана с групата на "Нотариуса". Няма да допусна по мой адрес да се разпространяват клевети, да бъда набедявана в престъпление и да се уронва доброто ми име на съдия, посочи Георгиева.

Тя припомни, че във филма на Антикорупционния фонд, съвместно с Ивайла Бакалова, политикът Яне Янев казва, че Галя Георгиева не прави нищо, без да пита Сотир Цацаров. Тя отрече да е решавала делата си под натиск.

Георгиева също така добави, че се е произнасяла по мерките за неотклонение на Веселин Денков по едно от делата му за лихварство. Също така посочи, че не трябва да се обсъждат висящи дела в парламентарна комисия.

Съдия Галя Георгиева каза още, че преди години е била заплашвана с убийство, както и че е имало образувано досъдебно производство за приготовление за убийство, след като се е произнесла по дело за грабеж с убийство.

Мартин Божанов-Нотариуса беше убит в София на 31 януари, припомня БТА. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.