Районният съд в Горна Оряховица спря делото за 300 хиляди лева обезщетение, предявено от родителите на санитарката от общинската болница в града, която беше разкъсана от кучета преди година. Искът на роднините е срещу болницата, тъй като Националният осигурителен институт призна инцидента за трудова злополука. Има още едно дело за 200 хиляди лева обезщетение за малолетното дете на убитата жена.

40-годишната Мирослава Стоянова загина след нападение от кучета в град Долна Оряховица на 30 март 2023 г. Тялото ѝ бе намерено сутринта около 8 часа близо до дома й. Във фаталната сутрин тя е отивала на работа в болницата, когато била нападната и разкъсана от 5 озверели кучета, отглеждани в съседен на дома й имот. Агресивните четириноги нанесли травми, несъвместими с живота. Присъствали на огледа коментираха, че кучетата са нахапали краката ѝ до кокал, а гледката била потресаваща.

В съдебната зала днес стана ясно, че ръководството на общинската болница в града, където е работила убита от кучета санитарка, е завело дело в Административния съд във Велико Търново, с което обжалва решението на НОИ, с което признава инцидента за трудова злополука.

Резултатът от това административно дело би повлиял върху изхода на гражданското дело за обезщетението от 300 хиляди лева за родителите на загиналата жена и съдия Цветелина Цонева спря гражданското дело, предаде БНР.

"Сериозно съм изненадан, тъй като директорът на болницата, юристът, който представлява болницата, многократно в публичните си изяви са декларирали, че признават случилото се за трудова злополука", каза Светослав Илиев, адвокат на роднините на убитата от кучета Мирослава Стоянова, който научи за административното дело днес.

Пред общинския съвет в Горна Оряховица миналото лято директорът на болницата публично заяви, че решението на НОИ не е обжалвано, защото законът е категоричен. Сега са намерени нови факти и обстоятелства и е заведено дело, поясни адвокатът на болницата Касим Местан, коментирайки и защо не е постигнато извънсъдебно споразумение по исковете на роднините.

"Използваме всичките процесуални права, които законът ни позволява. Беше ясно, че като се стигне до съдебен процес, нещата няма да протекат така гладко, както при едно извънсъдебно споразумение", посочи той.

Очаква се след две седмици да бъде спряно и делото и по иска за 200 хил. лв. от детето на убитата санитарка.

Наказателното дело във Великотърновски окръжен съд срещу гледача на кучетата, разкъсали санитарката, е висящо. Чакат се резултати от ДНК експертизи.