Окръжният съд в Стара Загора освободи предсрочно от затвора 47-годишния Георги Сапунджиев, който преди четири години прегази и уби на място 4-годишния Паоло Иванов.

Трагичният инцидент се случи на 2 юни 2014 г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в града. Сапунджиев навлязъл с джипа си в забранената за коли зона при опит да направи обратен завой и прегазил малкия Паоло. Момченцето карало велосипеда си, а на няколко метра били родителите му Иван и Красимира Иванови и неговата близначка Анжела. Паоло загина на място.

След като делото мина на три съдебни инстанции, Върховният касационен съд потвърди 6-годишната ефективна присъда на 47-годишния мъж, която бе постановена при съкратен съдебен процес. Георги Сапунджиев бе лишен и от правото да шофира за срок от 8 години. 

Старозагорецът сам подал молба до окръжните магистрати да бъде освободен предсрочно, тъй като е излежал половината от наказанието си и няма провинения.

Съдът реши, че молбата му ще бъде удовлетворена, тъй като не е имал провинения в затворническото общежитие и е работил във външна фирма. Освен това показал "блестящи резултати" на курс по отговорно шофиране, който посещавал, докато изтърпявал наказанието си.

Според магистратите, затворническата администрация и психолозите, рискът Георги Сапунджиев да извърши същото престъпление е нисък. През следващите две години обаче той ще се среща с пробационен работник на адреса си в село Змейово.

Днес Сапунджиев се яви в съда без адвокати, като запази пълно мълчание пред журналистите.

Решението на Окръжния съд в Стара Загора обаче не е окончателно и подлежи на обжалване в едноседмичен срок.