47-годишният Георги Сапунджиев, който преди четири години прегази и уби на място 4-годишния Паоло Иванов, е подал молба в Окръжния съд в Стара Загора за предсрочно освобождаване. 

Информацията на Дир.бг бе потвърдена от говорителя на институцията съдия Татяна Гьонева. 

Трагичният инцидент се случи на 2 юни 2014 г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в града. Сапунджиев навлязъл с джипа си в забранената за коли зона при опит да направи обратен завой и прегазил малкия Паоло. Момченцето карало велосипеда си, а на няколко метра били родителите му Иван и Красимира Иванови и неговата близначка Анжела. Паоло загина на място.

Сапунджиев бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, като на първа инстанция бе признат за виновен и осъден на 3 г. и 4 месеца затвор. Апелативният съд в Пловдив завиши наказанието на 9 г. лишаване от свобода, но тъй като шофьорът призна вината си и делото се гледа по съкратената процедура, по закон тя бе редуцирана с една трета и стана 6 г. Съдиите прецениха, че наказанието трябва да бъде излежано в затворническо общежитие при лек режим.

Георги Сапунджиев подаде жалба във Върховния касационен съд. С нея той поиска намаляване на размера на наложеното наказание "лишаване от свобода" под 3 години. Върховните магистрати обаче отхвърлиха искането на шофьора за намаляване на 6-годишната присъда.

Така през 2015 г. мъжът бе приведен в затворническо общежитие, за да изтърпи наказанието си. След направените по-рано тази година изменения в закона, след като лишен от свобода изтърпи половината от присъдата си и има добро поведение, той сам може да подаде молба до съда да бъде освободен предсрочно. Досега молбите за предсрочно условно освобождаване се подаваха до магистратите само от затворническите администрации.

Окръжният съд в Стара Загора е насрочил делото по молба на Георги Сапунджиев за тази седмица. Очаква се решението на магистратите ще излезе ли на свобода шофьорът, след като е излежал само 3 години от намалената му вече присъда заради съкратения процес.