Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение и остави за постоянно в ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата в неделя сутринта на околовръстното шосе на София, при която загина един човек, а двама бяха ранени. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

Съдебният състав прие, че ако е на свобода Любенов може да извърши друго престъпление.  След установяването на употребата на алкохол и наркотици следва и обвинението, повдигнато на Любенов, да бъде коригирано в по-тежко, отбеляза още съдът.

"Съжалявам. Не съм искал да стане така. Извинявам се на семейството ми. Това ми е за първи път", каза Димитър Любенов при влизане в съда пред медиите.

Той се разплака в съдебната зала и заяви, че след катастрофата се е опитал да помогне на пострадалите, но не е успял.

"Вижте, виновен съм, така е, признавам си", каза Любенов пред съда. Той добави, че иска да се грижи за семейството си и помоли съда да прецени каква мярка за неотклонение да му наложи. Любенов обясни, че е бил в шок след катастрофата, но каза, че се е притекъл на помощ на пострадалия автомобил.

Снимка: БТА

Според очевидци Любенов викал към притеклите се на мястото на сблъсъка "Какво ви пука за французин".

Прокурорът по делото настоя пред съда Любенов да остане за постоянно в ареста. В съдебта зала бяха представени две експертизи. Едната сочи, че със 195 км/ч е карал луксозното си возило Любенов, когато е блъснал форда с французите на столичното околовръстно в неделя сутринта, а другата, че кръвната проба, дадена от него във Военномедицинската академия, е показала наличие на 1.73 промила алкохол в кръвта и на кокаин. На околовръстното, където стана катастрофата, ограничението е 80 км/ч.

Снимка: БТА

Адвокатката на Любенов посочи, че това е инцидент в живота на Димитър, който има чисто досие. Но от прокуратурата контрираха, че той може да извърши ново престъпление, тъй като е хванат в 3 закононарушения.

"Любенов е бил безкритичен към законите в България. Имал е 29 фиша за скорост карал е пиян и дрогиран и със 195 км/ч, когато е станал инцидентът с убития французин", обявиха от съда и го оставиха в ареста.

Прокурорът по делото Александър Лозанов заяви пред журналисти, че обвинението срещу Любенов вероятно ще се прецизира в по-тежко, а именно, че престъплението е извършено при евентуален умисъл, което предполага и по-тежко наказание при признаване на вината му от съда. Той добави, че се очакват още експертизи, докато случаят се разследва.