Полицаите, за които бе обявено, че са замесени в катастрофата със загинал французин на Околовръстния път в София, са се движили по маршрута на поршето на Димитър Любенов и дори са били свидетели на трагичния инцидент. Това обяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той съобщи още, че прокуратурата е забранила двамата служители на МВР да бъдат задържани.

По-рано днес в съда адвокатката на 39-годишния мъж, който блъсна колата на френското семейство, обяви пред журналисти, че полицаи са спрели Димитър Любенов минути преди смъртоносния сблъсък и са свалили шофьора му от "Drink and Drive", затова самият той е седнал зад волана.

"Оказа се, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Този полицейски автомобил най-вероятно дори е спирал по маршрута и вероятно полицаите са станали свидетели на самата катастрофа, но вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго", подчерта Демерджиев, но не уточни предприетите действия от униформените заради образуваното досъдебно производство.

Служебният вътрешен министър отбеляза и че цялата информация за неправомерните действия на двамата полицаи е била предадена на прокуратурата, откъдето категорично са забранили да се изнасят данни, а също са и забранили служителите да бъдат задържани за 24 часа.

"Важно е да се знае следното - когато тази информация ми стана известна, тя незабавно беше докладвана от дирекцията на прокуратурата, беше осигурен наблюдаващият прокурор и служителите от дирекцията го запознаха подробно със записите, които установяват тези действия. Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните им и данните от тях и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването", обясни Демерджиев и продължи:

"Естествено, ние се съобразихме с това, само че тези действия в последствие бяха поднесени като опит да се установи, че полицията, видите ли, прикривала полицаите, участвали в тези действия. Нищо подобно - отново повтарям - Дирекция "Вътрешна сигурност" установи всички тези факти и обстоятелства и на тази база беше образувано второ досъдебно производство, което да касае вече техните действия". 

По думите на Демерджиев още на 30 септември въпросните служители са били отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства. Отнети са личните им карти, личният знак и служебното оръжие.

"Тези служители, срещу които ние сме безкомпромисни, са 5% от полицията. Не бива заради тях да се слага петно на цялата полиция. Не бива техните действия да пречат на уважението и доверието в другите, които денонощно, рискувайки живота си, опазват сигурността на българските граждани", категоричен беше Иван Демерджиев. 

Малко по-рано от прокуратурата публикуваха съобщение, в което се посочва, че прокурор в СГП е образувал досъдебно производство за това, че на 25.09.2022 г. в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за себе си и за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици.

При разследването по делото наблюдаващият прокурор възложи на органите на Вътрешна сигурност на МВР множество конкретно посочени действия, свързани с установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила, управляван от обвиняемия, дали същият е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена, съответно от кои служители и какво е установила проверката, бил ли е в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил, който е/не е предприел съответни действия, преди настъпването на ПТП и др., уточняват от прокуратурата.

В изпълнение на постановлението от служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприети съответните действия и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С постановление наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата отдели относимите от това наказателно производство материали, които бяха приобщени към образуваното досъдебно производство за престъпление по служба.

Незабавно по неотложност следователи от отдел "Следствен" на СГП извършиха съответните действия по разследването за събиране на доказателства, добавят от прокуратурата.